E-LEARNING

KOMERCIJALNI I BESPLATNI VIDEO TUTORIALI

gledaj_uci_laptop

Gauss Informatika je za sada dostupna osječanima i zagrepčanima, ali za sve ostale koji nisu u mogućnosti pohađati naše edukacije, seminare i radionice, pripremili smo kvalitetne video materijale.

Gledaj i Uči je interni projekt tvrtke, koji nudi video treninge na hrvatskom i engleskom jeziku iz WordPressa, te ostalih tehnologija.

Gledaj i Uči izrađuje komercijalne i besplatne video tutoriale iz područja web dizajna.

doric
IVAN DORIĆ, autor video treninga
Idejni je začetnik projekta Gledaj i uči. Dugogodišnji web dizajner i programer, zaposlen na poziciji Senior Front-end developera i Team leadera u Gauss Developmentu. Voli pisati o front-end developmentu i WordPressu, snimati video treninge te na taj način svoje znanje prenositi drugima. Specijalist je za CSS, HTML, Drupal, WordPress i jQuery.

PHP za Web dizajnere- #4- Petlje (Loops)

Petlje (loops) omogućuju da se određeni dio koda ponovi više puta. WHILE petlja izvršava svoj blok naredbi dok god je izraz u uvjetu istinit (true). FOREACH petlja se koristi u radu sa nizovima. Ona prolazi kroz svaki element niza i obavlja blok naredbi (npr. ispisivanje elemenata). Kako koristiti ove dvije petlje pogledajte u tutorialu.

PHP za Web dizajnere- #3- Array

Array ili niz služi za pohranjivanje više vrijednosti unutar jedne varijable. Vrijednost u nizu može biti string, broj ili drugi niz. Ukoliko su elementi niza također nizovi, govorimo o višedimenzionalnom nizu. Ako je redosljed elemenata u nizu indeksiran brojevima tj. ukoliko je poznat njihov položaj u nizu, tada je riječ o indeksiranom nizu. Ako se umjesto brojeva za indeksiranje koriste stringovi, niz se naziva asocijativni. U ovom tutorialu bit će obrađeni indeksirani i asocijativni array.

PHP za Web dizajnere- #2- Kondicionali

U ovom video tutorialu bit će obrađeni kondicionali- naredbe kojima se mogu ispitivati unaprijed postavljeni uvjeti. Ovisno o tome je li uvjet zadovoljen ili nije, odvit će se neka isprogramirana radnja. ”IF” je jedna od najvažnijih funkcija bilo kojeg programskog jezika. Ona vraća jednu vrijednost ukoliko je zadovoljen neki logički uvjet ili drugu ukoliko zadani uvjet nije zadovoljen. Obrađen je način na koji se “IF” naredba može koristiti u čistom PHP-u, kao i njezina primjena na WordPress-u.

PHP za Web dizajnere- #1- Varijable

Svaki web dizajner i Front-end developer trebao bi znati osnove PHP-a, iako se ne bavi programiranjem. Obzirom da učenje svakog programskog jezika uglavnom započinje s dva osnovna koncepta (ispisivanje nekog podatka na ekran i upoznavanje s varijablama), nema razloga da i učenje PHP-a počne drugačije. U ovom video tutorialu upoznajte se s ‘echo’ naredbom, varijablama i komentarima unutar PHP-a.

Alati modernog web dizajnera

U ovom video tutorialu možete čuti koje alate koriste moderni web dizajneri, te naučiti nekoliko trikova koje možete napraviti koristeći Sublime Text editor, i LESS umjesto CSS-a. Nadamo se da će vam ovi alati pomoći i ubrzati izradu web stranica.

 

Uvod u responsive design i media queries

Responsive design je naziv tehnike kodiranja i dizajniranja web stranica koji se prilagođava rezoluciji i uređaju koji korisnik koristi da bi pregledao web stranicu. Ovaj video tutorial predstavlja kratku uvertiru u spomenutu tehniku kodiranja i razmišljanja, i objašnjava stvaranje prijelomnih točaka na stranici za pojedine vrste uređaja korištenjem postotaka umjesto piksela i nečega što se zove ‘media quieries’.

Postavljanje WordPressa na web server

Kako uvesti ili izvesti WordPress bazu pomoću phpmyadmina, kako ju prilagoditi za prebacivanje na novu domenu, kako cijelu instalaciju lagano prebaciti na novi server te kako koristiti cPanel i pomoću njega dekompresirati kompresirane datoteke, naučite u ovom video tutorialu.

 

Uvod u jQuery – Epizoda #1

jQuery je JavaScript framework koji nam omogućava jednostavnije i razumljivije pisanje JavaScripta. Uglavnom se koristi za dodavanje dodatnih funkcionalnosti na web stranicu, kao i za razne “specijalne efekte”. Pomoću ovog video tutorijala naučite nešto o jednom od najvažnijih frontend alata.